westduinlogo

HOME

ALG.INFO

METEO

WEERSITE

INFORMATIEF

GASTENBOEK

GEZONDHEID 1
INFORMATIE over Zonnebrand, Kwallenbeten en Teken.
 
Zonnebrand
 1. Wat is zonnebrand ?

 2. Hoe ontstaat het?

 3. Wat zijn de verschijnselen?

 4. Welke geneeswijze?

 5. Hoe is zonnebrand te voorkomen?

 6. Met welke zonnebrandcreme smeren?

 7. Hoe moet ik,en hoeveel smeren?

1) Is een rode,pijnlijke reactie van de huid.,wanneer er teveel UV-straling is gekregen ,vooral bij mensen met een gevoelige huid(met huidtype 1 of 2). Om te genieten van de zon, zeker niet te lang in de zon liggen.(Allereerst maar 20 Min.) (zie site: melanoom of site: Huidinfo )
2) Wordt veroorzaakt doordat UV-straling, huidschade veroorzaakt.
3) Roodheid, zwelling (blaren), warmte en pijn, afhankelijk van de ernst der verbranding, zelfs tot koorts, hartkloppingen,hoofdpijn en braken toe.
4) Koelen huid of douche met lauw water. Blaren heel laten ivm infectiegevaar.Gebruik een pijnstiller.(paracetamol). Minstens een week geen blootstelling. Bij Ernstige problemen, dokter raadplegen. !
5) Niet tussen 11.00 en 15.00 hrs in de zon liggen; op strand rekening houden met reflectie van strand en water. Zonnebrandcreme gebruiken, ook in de schaduw ! Dragen kleding, hoeden of petten ! Huid moet wennen aan de zon !
6) Afhankelijk van het huidtype de juiste SPF(=sun protection factor) uitzoeken.. Ook bij een hogere factor, wil dat niet zeggen, dat men onbeperkt in de zon kan blijven liggen ! Voorbeeld: SPF 12= 12x20 min.=3uur in de zon liggen..!
7) Dik smeren is beter dan dun, en regelmatig herhalen ,ivm dragen kleding en slijtage creme(Laag wordt dunner.) N.B..Creme werkt pas na 30 minuten !

kwallen
 1. Hoe krijgt men kwallenbeten?


 2. Wat zijn kwallen?


 3. Hoe steekt de kwal?


 4. Welke zijn de verschijnselen?


 5. Hoe te behandelen?


1) Veel kwallen zijn in staat pijnlijke steken uit te delen, wanneer mensen tegen kwallen aan zwemmen in zee, waardoor pijnlijke rode of jeukende plekken ontstaan.Soms leiden deze tot ernstiger problemen., door bepaalde kwallensoorten.

2) Kwallen zijn ongewervelde holtedieren, grotendeels water bevattend..Er zijn er vele duizenden bekend; waarvan de meeste ongevaarlijk.Er zijn 2 soorten ; de echte kwallen (in de noordzee levend); de hydrozoen.(het Port.oorlogsschip); zie je gelukkig niet veel in de Noordzee.(zeer gevaarlijk).
3) De stekende delen (nematocysten), bevinden zich in de tentakels.Deze gifkliertjes bevatten holle naaldjes, die het gif in de huid injecteren.

4) De meeste kwallensoorten, veroorzaken een toxische ontstekingsreactie door het gif. Gepaard gaande met pijn, jeuk en roodheid, afhankelijk van de hoeveelheid gif. Meerdere kwallenbeten kunnen hoofdpijn, braken en problemen met ademhaling veroorzaken.

5) Afspoelen met zout water.(N.B..geen zoet water; verergerd de kwaal) , weghalen tentakels met pincet/handschoenen.Huid behandelen met Azijn.Huid behandelen met jeukstillende zalf(voor insektenbeten),Als ernstiger medische hulp inroepen.

teken
 1. Hoe zien teken eruit en wanneer zijn ze aktief?

 2. Waarom zijn teken wel gevaarlijk?

 3. Welke stadia zijn er na optreden?

 4. Wat te doen bij optreden-ontstaan?

 5. Hoe te voorkomen.?

1) Teken lijken op kleine platte spinnetjes. De meeste zijn ongevaarlik.Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter.Teken zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken.Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 5 tot 10°C komt, kunnen ze actief worden.(maart t/m Oktober).
2) Het overbrengen van de ziekte van Lyme; die aandoeningen aan de gewrichten, huid, zenuwstelsel en hart kan veroorzaken.
3) Het 1e stadium,optreden rode ring,die groter wordt.(dit hoeft echter niet),2e stadium-pijn in arm en benen,dubbel zien,aangezichtsverlamming, en het 3e stadium-verkleuren onderarmen en benen donkerrood tot paars.
4) Er is geen vaccin tegen; de huisarts geeft een anti-bioticakuur van 2-4 weken.
5) Na wandelingen in Bos-en Duingebied goed controleren op de aanwezigheid van Teken; en de teek mbv een tekentang verwijderen(ronddraaien); daarna ontsmetten met jodium of alcohol. Blijf bij deze wandelingen, zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas. Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek.