westduinlogo

HOME

ALG.INFO

METEO

WEERSITE

INFORMATIEF

GASTENBOEK

paalhoofd
De stranden van walcheren, die bekend zijn om hun paalhoofden.
Op de stranden van Walcheren zijn om de ongeveer 200 meter versterkte, open paalhoofden aangebracht. Deze paalhoofden hebben vooral de taak de kust-eroderende werking van de getijdenstroom af te zwakken. Ze staan er al zo'n 600 jaar en de rijen houten palen horen op de Zeeuwse stranden, vinden veel Zeeuwen. De Zeeuwse paalhoofden zijn nu op de lijst van het cultureel erfgoed geplaatst. De paalhoofden, hoewel hinderlijk bij een strandwandeling, verdienen dus wel degelijk respect en waardering. De vaak meer dan 700 palen van een paalhoofd hebben lengtes van 3,50, 4,00 en 4,50 meter en meer, met een doorsnede van ongeveer 20 cm. Ze zijn van europees eikenhout .
Deze stevige houtsoort behoudt minstens 15 tot 25 jaar zijn goede eigenschappen.
Deze palenrijen zijn op de lijst van beschermd cultureel erfgoed gezet. 
duinen
De duinen,onmisbaar voor onze kustverdediging, nodigen veel bezoekers uit tot het maken van een heerlijke duinwandeling, er zijn uitstekende wandelpaden,het uitzicht hierbij over de stranden en het uitzicht hierbij over de stranden en het binnenland is geweldig, wel is het zo dat men binnen de paden moet blijven,het pad is gedeeltelijk afgezet met prikkeldraad.

Hier een overzicht van het versterkte,wandel cq duingebied bij westduin, tot aan Vlissingen.

kwal Wat vooral leuk is, is om flinke strandwandelingen te maken, langs het strand te lopen op je blote voeten of anders; en dan allerlei dingen te vinden, kwallen, die op het strand liggen,aangespoeld door de Oostenwind of de verschillende soorten soorten wier, die op het strand zijn aangespoeld, en niet te vergeten de schelpen, zoals de gaper, kokkel, de mossel, het zaagje of het nonnetje, tafelmesheft om maar enige soorten te noemen. Ook komt men nog wel eens het rugschild van de zeekat tegen, deze komt vrij als de zeekat gestorven is.Het schild is kalkrijk. De tienarmige inktvis heeft 2 lange en 8 korte vangarmen waarmee hij zijn lievelingskost 'krab' grijpt. Verder ook niet te vergeten de zeevogels, zoals de zeemeeuwen, die veelal op de paalhoofden te vinden zijn , en de visdief, die over het water zweeft met de snavel naar beneden, om vissen met een snelle stootduik te vangen. Tegenwoordig ziet men ook regelmatig aalscholvers op de uiteinden van de paalhoofden met de vleugels uitgespreid, omdat ze bij het vissen onder water geen waterdicht verenkleed hebben, en hier hun vleugels drogen.
Schelpen info: Zie Natuurinfo:
wier
schelpen zeester
zeeschuim krab
strandwandeling
  Niet alleen uitzicht op zee, met schepen,
maar ook het zicht op Zeeuws Vlaanderen !
Lekker wandelen over het strand of
een heerlijk bad nemend in de westerschelde !