westduinlogo

HOME

ALG.INFO

METEO

WEERSITE

INFORMATIEF

GASTENBOEK

                   

Weercijfer

Het weercijfer is objectieve beoordeling van het weer. Zon, wind en regen bepalen de hoogte van het weercijfer. Alles tussen de 1 en 10 is mogelijk. Met het weercijfer hebben we het hele jaar een objectief rapportcijfer voor het weer.

Het idee om de kwaliteit van het weer in een cijfer samen te vatten is afkomstig van Hugo Poppe uit Belgiƫ. Op basis van zijn methode is de Nederlandse variant door Harry Geurts (KNMI) ontwikkeld waarbij een rapportcijfer van 1 tot 10 wordt gegeven. De in 1992 overleden weerman Jan Pelleboer heeft vergelijkbare cijfers een aantal jaren gebruikt in zijn weerberichten, maar bepaalde het getal op gevoel.

weercijfer
Het weercijfer wordt bepaald uit het weer overdag. De nacht speelt geen rol. We gaan uit van een 10 en trekken punten af voor: veel wind, veel bewolking, neerslag en mist. Een volop zonnige en droge dag met weinig wind krijgt dus een 10. De temperatuur zit niet in het weercijfer verwerkt. Dat is met opzet zo gedaan, om twee redenen: 1- De temperatuur is gekoppeld aan de andere elementen die gebruikt worden. Weinig wind, veel zon en geen regen, levert bijna altijd een aangename (gevoels)temperatuur op. 2- In de kwaliteitsbeleving van het weer heeft temperatuur een beperkte rol. Ook een koele dag met weinig wind, veel zon en geen regen wordt toch hoog gewaardeerd door de meeste mensen.

Weeronline geeft niet alleen een cijfer voor het weer. Het weer in combinatie met een activiteit kan ook beoordeeld worden. Zo berekent Weeronline een cijfer voor bijvoorbeeld fietsen en wandelen.

Rekenmethode.
Het weercijfer wordt bepaald uit het weer overdag. De nacht speelt geen rol. We gaan uit van een 10 en trekken punten af voor: veel wind, veel bewolking, neerslag en mist. Een volop zonnige en droge dag met weinig wind krijgt dus een 10. Bewolking We bepalen het gemiddelde van de verwachte bedekkingsgraad tussen 7 uur 's ochtends en 19 uur 's avonds. trek 0 af als dit gemiddelde kleiner is dan 1/8 is. trek 1 af als dit gemiddelde 1/8 tot en met 5/8 is. trek 2 af als dit gemiddelde 6/8 tot en met 7/8 is. trek 3 af als dit gemiddelde meer dan 7/8 is.
Mist.
We bekijken de mistverwachting tijdens de dagperiode. trek 0 af als het niet mistig wordt. trek 1 af als het wel mistig wordt, maar minder dan 3 uur. trek 2 af bij meer dan 3 uur mist.
Neerslag.
Het gaat hierbij om de tijdsduur dat er regen wordt verwacht. trek 0 af voor als er gedurende de dag minder dan 10 minuten regen wordt verwacht. trek 1 af voor 10-90 minuten regen trek 2 af voor 90-300 minuten regen trek 3 af voor 300-500 minuten regen trek 4 af voor meer dan 500 minuten regen.
Wind.
We bekijken de maximale windkracht (gemiddelde van 10 minuten) van de dagperiode. trek 0 af als dit 0-2 Bft. is. trek 1 af als dit 3 Bft. is. trek 2 af als dit 4 of 5 Bft. is. trek 3 af als de dit 6 Bft. of meer is. Theoretisch gezien kan het weercijfer lager worden dan 1. Als dit gebeurt, wordt het weercijfer toch een 1.
Temperatuur.
De temperatuur zit niet in het weercijfer verwerkt. Dat is met opzet zo gedaan, om twee redenen: De temperatuur is gekoppeld aan de andere elementen die gebruikt worden. Weinig wind, veel zon en geen regen, levert bijna altijd een aangename (gevoels)temperatuur op. In de kwaliteitsbeleving van het weer heeft temperatuur een beperkte rol. Ook een koele dag met weinig wind, veel zon en geen regen wordt toch hoog gewaardeerd door de meeste mensen.
Terug